Tuesday, May 15, 2007

Maladeta Oriental - 3308m



Abstract:

Placed on the Posets-Maladeta Natural Park (Huesca, Spain), The Eastern Maladeta is the highest peak of the Maladeta Massif after the Aneto (3404m).

The hike through its North face starts in La Besurta Camp Site at 1900m where we found snow in early May. It is largely suggested to use skis in winter and alpine equipment to overpass the 3200m near the peak. It is easy to reach the glacier by crossing La Renclusa trekers hut placement (2100m, 45') and following the classic itinerary up to the Lower Portillón (2761m, 2h). Prior to reach the Upper Portillón, the way turns to the right (W) (2900m, 3h) and drives you to the Glacier of Maladeta, 4h. After the steady plateau, a hard slope over 40º takes you to the high of 3200m, 5h, from where the peak is at 10' towards E direction.
Downhill of 1h ski is done backwards through the same itinerary.


* * *


Intent - 5 de maig de 2007:

En companyia d'en Sergi Verdaguer i n'Hug Cirici, comencem l'ascensió de matinada. Aviat ens calcem els esquís (En Sergi, amb raquetes, se'n penedirà més tard) i pugem a bon ritme fins al Portillón Inferior. Més amunt, la neu és abundant i massa tova per avançar còmodament. Els esquís es fan imprescindibles per avançar en aquest terreny. El dia acompanya i l'espectacle és meravellós. Per damunt del Portillón Superior les ombres llargues dels cims dibuixen siluetes en moviment sobre la neu que ens enlluerna amb els primers raigs de sol.
En Sergi pateix l'elecció de les raquetes de neu i fa sobreesforços per anar guanyant metres a aquests Montes Malditos. N'Hug, amb unes botes de lloguer un pèl grans, comença a tenir els peus encetats. En sobrepassar els 3000m, en l'últim tram del glaciar, una boira espessa ens atrapa i deixa veure'ns de manera intermitent. Em distancio dels meus companys fins arribar al límit superior del glaciar i quan sóc a tocar del Collado de la Rimaya, la boira ens engulleix i ells s'aturen. Jo segueixo fins a 3200m on la pendent creix de manera espectacular fins a més de 40º i aleshores els esquís em fan més nosa que servei. La neu s'esllevissa a cada passa, la volta maria es complica i no veig ni sento res. Els meus companys s'han quedat junts, esperant a uns 200m de mi. Decideixo tornar enrere. Els crido però no em senten, em xiulen i no els veig. Desfaig el camí seguint les meves traces, em desequilibro fàcilment i perdo les referències del moviment. Penosament baixo fins que topo amb ells i esperem que la boira pugi per sobre nostre.
Amb la primera clariana fugissera comencem a baixar i ens esperem arraserats fins que la boira s'esvaeix lleugerament. En millors condicions comencem
la baixada esquiant per una neu pols humida tot i esperant de tant en tant a en Sergi, que s'enfonsa a cada passa fins a la cintura.


Material:


Frontal, corda, arnés, piolet i crampons.
A l'hivern són gairebé impresicindibles els esquís. Les raquetes poden ser del tot insuficients si hi ha neu tova.

Nota:

A l'hivern es pot arribar en cotxe fins a Plan d'Están. A l'estiu haureu de deixar el cotxe a l'aparcament del Parc Natural i agafar un autobús públic que us deixarà a La Besurta.

Imatges:


























.

No comments: